Friday 19 August 2022

Vrste zobnih implantatov in ali sem primeren kandidat

Ali vam manjka najmanj en zob? Ali bi radi poiskali trajno rešitev za nadomestitev zob? Če je odgovor pritrdilen, ste prišli na pravo mesto!

V tem blogu je priznani zobozdravnik iz Ljubljane predstavil tri različne vrste zobnih implantatov, s katerimi si lahko povrnete nasmeh.

Za začetek se moramo seznaniti s kratkim opisom. 

Kaj je zobni implantat?

Zobni implantat je majhen titanov vijak, ki je previdno nameščen v čeljustno kost pod dlesnijo. Ta se združi z vašo čeljustno kostjo in ustvari stabilno osnovo za obnovo zoba. 

Tri vrste zobnih implantatov

Nadomestitev enega zoba: Uporaba enojnega implantata

Za nadomestitev enega samega manjkajočega zoba se najpogosteje uporablja zobni implantat. Ta zahteva en zatič in eno krono. 

Nadomestitev več zob: Uporaba mostička, podprtega z vsadki 

V primeru, da vam manjka več sosednjih zob, je morda najboljša izbira mostiček, podprt z vsadki.

Nadomestitev vseh zob: Uporaba zobne proteze z vsadki 

Če ste izgubili večino ali vse zobe v zgornji ali spodnji čeljusti, je lahko proteza z vsadki vaša najboljša izbira.

Sem primeren kandidat za zobne implantate?

Po mnenju priznanega zobozdravnika iz Ljubljane je treba upoštevati naslednje dejavnike pri odločitvi, ali ste primeren kandidat za zobne implantate.

Implantati

Kost

Kadar zob ni na svojem mestu, pripadajoča kost začne slabeti. Da bi se lahko zatič zlil s kostjo, je potrebna določena masa. Če se z izgubo zoba soočate že nekaj časa, morda nimate dovolj kosti za operacijo zobnega implantata.

Starost

Zobni implantati so najbolj učinkoviti pri pri popolnoma odraslih osebah, katerih razvoj se je ustavil. 

Če ste vi ali vaš otrok še mladi, boste morda morali počakati, dokler se vaša obrazna struktura popolnoma ne razvije. To je običajno okoli 16. leta starosti za dekleta in 18. leta starosti za fante.

Zdravje

Tako kot pri večini medicinskih posegov se tudi pri kirurških posegih, potrebnih za zobne implantate, pričakuje dobro splošno in ustno zdravje. Zobni implantati mogoče ne bodo uporabni, če se soočate s škodljivimi učinki določenih bolezni, kot je sladkorna bolezen, ste zagreti kadilec ali imate bolezen dlesni.

Priznani zobozdravniki, ki delujejo v okviru podjetja Artident, imajo izkušnje in znanje, da ugotovijo, ali ste idealen kandidat za zobni implantat, in če je odgovor pritrdilen, vam z operativnim posegom pomagajo povrniti nasmeh. Kontaktiraj nas na+386 40 740849.

Monday 8 August 2022

Zakaj se pacienti odločajo za ALL-ON-4 implantate v Ljubljani

Najbrž ste opazili, da pacienti po izgubi stalnih zob ali njihovi odstranitvi, najraje posežejo po All-On-4 implantatih pri priznanih zobozdravnikih v Ljubljani. ALL-ON-4 implantati veljajo za zlati standard za zamenjavo zob. Ta način zamenjave zob zahteva manj vsadkov, zato je pri pacientih zelo priljubljen. Vendar pa to ni edini razlog, zaradi katerega so pacienti navdušeni nad to vrsto zobnih implantatov. Nekatere bomo predstavili v nadaljevanju.

Manj sidrišč

Če so pacienti izgubili nekaj zob in jih želijo nadomestiti, se lahko odločijo za tradicionalne zobne vsadke. Tradicionalni vsadki zahtevajo eno sidrišče za vsak nadomestni zob. Če pa je izgubljenih več zob in so drugi zobje v slabem stanju, je smiselno izbrati All-On-4 implantate pri priznanih zobozdravnikih v Ljubljani. Pri tem postopku so za celotno čeljust potrebna le štiri sidrišča. Pacienti lahko z manjšim številom sidrišč spremenijo svoj nasmeh.

Če želite zamenjati niz zob, se je pametno odločiti za ALL-ON-4 implantate.

Enakomeren videz zob

Tradicionalni implantati se uporabljajo po potrebi, zato ni mogoče ohraniti barve in teksture zamenjanih zob. Če pa se pacient odloči za ALL-ON-4 implantat, barva in struktura vseh zamenjanih zob ostaneta enaki. Poleg tega se nadomestni zobje obrabljajo enako hitro in ne pride do razlik v videzu zob.

ALL-ON-4 implantati

Manj vzdrževanja 

Idealni kandidat za All-on-4 implantat so največkrat pacienti, ki uporabljajo zobne proteze. Za takšno vrsto implantata morajo pacientom manjkativsi zobje na zgornji in spodnji čeljusti. Proteza je za te paciente sicer ustrezen nadomestek, vendar zahteva redno nego in ni trajna rešitev. All-on-4 implantata ni mogoče odstraniti, hkrati pa tudi ne zahteva enake vrste vzdrževanja kot zobne proteze.

Čas celjenja ob prvi vstavitvi zobnega implantata je odvisen od števila odstranjenih zob in od tega, kako dobro se čeljust prilagodi implantatom. Po obdobju prilagajanja za implantate ni potrebno posebej skrbeti. Zadostuje že ščetkanje in uporaba zobne nitke, kot ste to počeli s svojimi naravnimi zobmi.

Zdaj lahko vidite, zakaj pacienti radi izberejo All-on-4 implantate. V kolikor želite imeti naravne zobe in se ne želite obremenjevati z vzdrževanjem protez ali mostičkov, to predstavlja idealno rešitev. Za najboljše zobne implantate se obrnite na Artident v Ljubljani. Njihovi priznani zobozdravniki ponujajo strokovne storitve po dostopni ceni. Naročite se na telefonsko številko +386 40 607987.